Konut Sigortası
Konut Sigortası; Evi ve içindeki eşyaları deprem, yangın, hırsızlık, cam kırılması ve su basması gibi risklerin neden olacağı hasarlarını limitler dahilinde karşılar.Konut sigortası neleri kapsar?
Konut sigortası yaptırdığında evindeki yangın, deprem ve selden kaynaklı su baskını gibi durumlarda bütçeni güvence altına almış olursun. Bu teminat kapsamında hasar gören eşyaların da yer alır.
Poliçende yer alan ek teminatlar, konut sigortanın kapsamını belirlemen açısından önem taşır. Örneğin, hırsızlık olayından misafirlerinin eşyalarının korunmasına kadar geniş bir güvence kapsamı vardır. Konut sigortası poliçene dâhil edebileceğin ek teminatlar aşağıdaki gibidir:Grev, lokavt, kargaşa, terör. Diğer yangın ek teminatları; Enkaz kaldırma. Hırsızlık Malik ya da kiracının komşuluk sorumluluğu, Değerli eşya hırsızlığı, Kira kaybı, İkamet değişikliği masrafları, Taşınmaza bağlı hukuksal koruma, Konut yardımı, Cam kırılması, Sigorta yapılmış konutun içinde oluşabilecek ferdi kazalar, Elektrik tesisatındaki sorunlardan etkilenen elektronik cihazlar
Konutundaki hasar için hasar bildirimi yaptığında bağlı bulunduğun sigorta şirketin tarafından bir eksper atanır, evraklar incelenir ve hasar tazminatının ödenmesi için süreç başlar. Sigorta belgelerini teslim ettikten sonra en geç 15 gün içerisinde sigorta şirketin hasar ve tazminat tutarını belirler. Dosyaya onay geldikten sonra 30 iş günü içerisinde ödemeni alabilirsin.
Ev sigortası poliçesi kapsamında verilen ücretsiz hizmetler sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Klima bakımı, petek temizliği gibi konularda sigorta şirketine başvurabilir ve ücretsiz hizmet alabilirsin.
Ev sahibi veya kiracı olman fark etmeksizin konut sigortası yaptırabilirsin. Ancak bina teminatını yalnızca ev sahibi olman durumunda alabilirsin. Ev sahibiysen hem eşya hem de bina teminatlı konut sigortası yaptırman mümkün. İkamet ettiğin konutta kiracıysan da yalnızca eşya teminatlı bir konut sigortası ile eşyalarını koruyabilirsin.
Konut sigortanı yaptırdığın sigorta şirketine bağlı olmak ile birlikte konut sigortan mücevher ve nakit para gibi kişisel eşyalarını teminat altına almayabilir.
Geçici ikamet koşulu konut poliçesinde “Geçici ikamet masrafları ve kira bedeli karşılanır” ibaresinin yer almasıdır. Ev sahibi veya kiracı olman fark etmeksizin konutun içinde yaşanamayacak duruma gelirse, geçici ikamet masrafları veya kira bedeli sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Bu sorunun cevabı sigorta şirketlerine değişir ancak poliçende belirtilen şartlara göre konut sigortası çatı akma sorunundan kaynaklı hasarların masraflarını karşılayabilir. Fakat bu noktada insan hatası kaynaklı ortaya çıkan hasarları genellikle sigorta firmaları karşılamaz. Ayrıca poliçende “izolasyon masrafları” teminatı varsa; rutubet, yağmur veya kar sonucu oluşan kirlenme, boya ve badana masrafları da karşılanır.
Sigorta poliçende malik ya da kiracının komşuluk sorumluluğu ek teminatı bulunuyorsa su sızması sonucu oluşan hasarlar sigorta şirketin tarafından karşılanır.
DASK; deprem sırasında meydana gelebilecek yangın, tsunami ya da toprak kayması gibi durumlarda oluşabilecek hasarları, poliçende belirlenen limitler dahilinde karşılar. Yani DASK’a deprem kaynaklı hasarlar dâhildir. Konut sigortasında ise hasarın kaynağı önemli değildir
Konut sigortasını iptal ettirmek için hizmet aldığın sigorta şirketine dilekçe yazarak başvuru yapman gerekir. İptal işlemi süresi, sigorta şirketlerine göre değişse de ortalama 2 ya da 3 iş günüdür. Bu süreçte iptal talebi dilekçesinin sigorta şirketine ulaştığı tarih esas alınır.