Özel Sağlık Sigortası

...

Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası, sigortalıların sigortalanma süresi içerisinde hastalanmaları ve kaza sonucu yaralanmaları halinde tedavileri için gerekli masrafların karşılanmasını teminat altına almaktadır.

Özel Sağlık Sigortası

Özel sağlık sigortaları; yatarak tedavili ve yatarak ayakta tedavili olarak ikiye ayrılmaktadır.

Doktor muayenesi ve rutin kontrollerin gibi hastanede yatmanı gerektirmeyen sağlık masrafların ayakta tedavi teminatı kapsamındadır. Teminat limitlerin dahilinde tüm tahlillerini yaptırabilir ve laboratuvar hizmetlerinden yararlanabilirsin. Fizik tedavi ve rehabilitasyon giderlerini de özel sağlık sigortanla karşılayabilirsin. Limitlerin sigorta şirketlerine göre değiştiğini hatırlatalım.
Özel sağlık sigortası en genel haliyle yatarak tedavi ve ayakta tedavi teminatlarını kapsar. Ameliyat gibi hastaneye yatış gerektiren tedavilerin ile fizik tedavi, tahlil ya da röntgen gibi yatış gerektirmeyen sağlık hizmetlerini ÖSS poliçenle karşılayabilirsin. ÖSS poliçelerinde teminatların limitleri oldukça önemlidir çünkü poliçendeki teminat limitleri kapsamında tedavi olabilirsin. ÖSS teminatları ise ücret limitleriyle belirlenir. Örneğin bazı poliçeler bir hastalığın tedavisini 0 olarak öderken, bazı poliçeler ise tedavinin %80’ini öder, yani geri kalan 20’lik kısmı sen karşılarsın. Limitler sigorta şirketlerine göre değiştiği için teklif alırken teminat kapsamlarını detaylıca öğrenmende fayda var.
ÖSS poliçeni yaptırdıktan sonra ortaya çıkan ve hastanede yatmanı gerektiren tedavilerini kapsar. İstenmeyen bir kaza geçirmen ya da acil bir hastalığın sonucu ameliyat olman gerekirse, sağlık masraflarını düşünmene gerek kalmaz. Ameliyat masrafını, operasyon sonrası senin ve refakatçinin oda ve yemek giderlerini ÖSS poliçenden karşılayabilirsin.Aynı zamanda kemoterapi, radyoterapi, yoğun bakım, ilaç masrafları gibi durumlar da yatarak tedavi teminatı kapsamındadır.
Özel sağlık sigortası şartları; Türkiye Sigorta Birliğinin (TSB) belirlediği genel şartlar ve sigorta şirketlerine göre değişen özel şartlar olarak ayrılır. Her sigorta şirketinin kendi belirlediği özel şartları vardır. Özel şartlarda sigortanın konusu ve tanımları, teminatları, teminat kapsamı dışında kalan tedavileri gibi şirketlerin özel olarak belirlediği detaylar bulunur. Örneğin ÖSS yaptırmak için yaş aralığı genel olarak 18-65 yaş ile sınırlıdır. Bazı sigorta şirketleri özel şartlarında farklı bir uygulama yaparak 65 yaş üstüne de ÖSS yaptırabilir.
Özel sağlık sigortasının geçerli olduğu hastaneler, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle özel sağlık sigortası tekliflerini karşılaştırırken almayı düşündüğün poliçenin hangi hastanelerde geçerli olduğunu öğrenebilirsin. Özellikle tercih ettiğin bir hastane varsa ya da sana en yakın olanlara gitmeyi tercih ediyorsan ÖSS poliçe seçimini hastane ağına göre de yapabilirsin.
Özel sağlık sigortası primi, sigorta poliçen için ödediğin ücreti ifade eder ve sigorta şirketlerine göre farklılık gösterir. Kendin ve ailen için özel sağlık sigortası fiyatını öğrenmek istersen başvuru formuna bilgileri girmen yeterli. Dilerseniz 0212 405 80 18 numaralı telefonumuzu arayarak ÖSS ücretleri hakkında bilgi alabilirsin.
Özel sağlık sigortası için ödeyeceğin primler hesaplanırken birçok kriter esas alınır. Bu kriterler; Boyun ve kilon, Yaş ve cinsiyetin, Daha önce geçirdiğin hastalıklar, Özel sağlık sigortası poliçe limitlerin, Poliçe kapsamındaki teminat limitlerin, Sigorta şirketlerinin anlaşmalı kurum ağı, Seçeceğin ek teminatlar
Özel sağlık sigortan ilk primi ödemenle beraber başlar. Poliçende belirtilen süre (genellikle 1 yıl) kapsamında da devam eder ve biter. Bu süre içinde primlerini düzenli ödeyerek poliçenin devamlılığını sağlayabilirsin.
Özel sağlık sigortanı yaptırdıktan sonra bazı hastalıkların için hemen tedavi göremeyebilirsin. Bu duruma bekleme süresi denmektedir. Bu hastalıklar sigorta şirketlerine göre farklılık gösterebilir fakat genel olark bekleme süresi uygulanan hastalıklar; Safra kesesi ve safra yolları hastalıkları, Her türlü fıtık hastalığı, Omurga ve disk hastalıkları, Kist dermoid sakral, Anorektal hastalıklar (hemoroid, fissür vb.), Rahim ve yumurtalık hastalıkları, Bademcik ve geniz eti hastalıkları, Burun polipleri, Kafa sinüs hastalıkları, Diz, omuz, kalça, dirsek eklem hastalık ve lezyonları (menisküs, bağ yaralanmaları ve kondral kırıklar vb.), Katarakt, Prostat hastalıkları, Her türlü varis, Hidrosel, Böbrek ve üriner sistem taşları, Tiroit bezi hastalıklarıdır
ÖSS’ni yaptırdıktan hemen sonra geçmişten gelen bir hastalığında ilgili ameliyat olman durumuna karşı sigorta şirketleri bekleme süresi uygulayabilir. Özel sağlık sigortanı yaptırdığın sigorta şirketine göre bu süre farklılık gösterse de genellikle 3 ay ile 1 yıl arasında bekleme süresine tabi olabilirsin. Eğer ameliyatın poliçe kapsamındaysa bekleme süresi geçtikten sonra masrafların karşılanır.
Dışarıdan gelen doktora verilecek ücret, Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) her yıl belirlediği listeye ya da hastanenin kendi ücret politikasına göre belirlenebilir. Ayrıca ameliyat olduğun hastaneye dışarıdan gelen doktora verilecek ücret ve uygulamalar, sigorta şirketlerine göre de değişiklik gösterir. Bu nedenle anlaşmalı hastane ve sigorta şirketi ile iletişim kurarak süreci öğrenmende fayda var.
Profesör ve doçent ücret farkının karşılanması, ÖSS poliçende yazılı olan teminat ve limitleri doğrultusunda değerlendirilir. Bazı sigorta şirketlerinde profesör-doçent farkının karşılanmayacağı belirtilirken bazı şirketler bu farkı karşılar. Ameliyat gibi durumlarda opeasyonu profesörün ya da doçentin yapmasını özellikle tercih etmek istiyorsan ÖSS’ni yaptırmadan önce bu farkın karşılanıp karşılanmadığını inceleyip karar verebilirsin.
Özel sağlık sigortanda doğum teminatı varsa, doğum masrafların poliçen tarafından karşılanır. Doğum teminatının içerdiği şartlar ise sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir. Özel sağlık sigortası tarafından hamilelik masraflarının nasıl karşılanacağı, poliçe limitlerinin sınırları ve bekleme süresi her poliçede farklılık gösterebilir. Bu sebeple ÖSS doğum teminatını detaylı şekilde incelemen gerekir.
Özel sağlık sigortası poliçelerinde doğum teminatı bekleme süresi ortalama olarak 1 yıldır. Bu nedenle 1 yıl önce yaptırılması tavsiye edilir. Bazı sigorta şirketleri bu süreyi 6 aya kadar kısaltabilir. Bu konuda detayları öğrenmek için sigorta uzmanlarımızdan destek alabilirsin.
Özel sağlık sigortan için ödeyeceğin primler, aylık brüt ücretinin ’ini geçmeyecek şekilde vergiden düşülebilir. Bu durum maaş bordro belgende gösterilir.
Vergi indirimi avantajından, gelir vergisi ödemekle yükümlü olan ve özel sağlık sigortası primlerini düzenli olarak ödeyen herkes faydalanabilir. Özel sağlık sigortan için tüm primleri eksiksiz olarak ödediğini kanıtlayan bir makbuz veya banka dekontunu iş yerine verdiğin takdirde poliçen için ödediğin primler aylık brüt ücretinin ’ini geçmiyorsa vergi iadesi alabilirsin. Gelirlerini beyanname ile bildiriyorsan ise ödediğin primleri o yılın matrahına yansıtıp vergi indirimden yararlanabilirsin.
Özel sağlık sigortanı iptal ettirmek için hizmet aldığın sigorta şirketine dilekçe yazarak başvuru yapman gerekir. İptal işlemi süresi sigorta şirketlerine göre değişse de ortalama 2 ya da 3 iş günüdür. Bu süreçte iptal talebi dilekçesinin sigorta şirketine ulaştığı tarih esas alınır.
Özel sağlık sigortan ilk defa oluşturuluyorsa prim ödememen durumunda iptal işlemi hemen gerçekleştirilir. Özel sağlık sigortanı yeniliyorsan da vade tarihinden sonraki ikinci iş gününde ödemeyi yapmaman durumunda iptal işlemi otomatik olarak yapılır.